Když si dáš „NIC“ (výraz „Nic“ v podání bukovinské hospody)
Když nechceš „Nic“, dostaneš na Bukovince
zelenou – tak to tam funguje.
„Nic“ je podle
Ottova naučného slovníku pojem nevymezitelný. Je to záporný pojem, který
získává význam teprve svým protikladem „Něco“.
Známý výrok z bible zní: „Bůh stvořil
svět z ničeho“ (řekl bych, že ze zelené to nebylo).
V matematice představuje „Nic“ číslo
„0“.
„Nic“ je nic, ale „Něco“ může být i hruda
zlata, nebo taky smradlavý exkrement.
Žádná alternativa „Nic“ vlastně neexistuje.
Mluvnicky je slůvko „Nic“ příslovce
vyjadřující něco, co se vlastně vyjádřit nedá.
Tohle základní vyjádření „Nic“ nabývá však
v restauraci na Bukovince nečekaného zhmotnění. Pokud už nechcete „Nic“,
objeví se na stole před vámi zkapalněné „Nic“ ve formě tekutého zeleného
likéru. Proti tomu se téměř nic nedá namítat, neboť tohle blábolidlo
zjemňuje váš hlas, nahradí vaši zanedbanou procházku lesem, a jak se říká:
„Jedna velká zelená nakopne i jelena.“. A navíc smaragdová zeleň potěší i vaše
oči. Tohle zhmotnělé „Nic“ chutná jako nebeská mana, ale záludně působí i jako
zelený mor, který plíživě narušuje ústrojí lidské stability – řečeno nevědecky
– na ožralém kole se jezdí špatně.
„Nic“ u některých jedinců otupuje mozkové
buňky, u druhých vyvolává pocit životní lehkosti a jsou i tací, kteří po požití
tohoto zázračného moku získávají pocit nezranitelnosti a tím čestně drží
vztyčený prapor CHC.
Tohle smaragdově zelené „Nic“ nás
v podstatě povznáší a pomáhá nám do světa nebdělého stavu.
Závěrem této úvahy by se dalo konstatovat,
že z ničeho nic, máme na stole zelený likér, ze kterého jsme v krátké
chvíli z ničeho nic ožralí.
Nerozluštěným oříškem však zůstává, jak se
vyhnout odpovědi na otázku: „Co si dáš?“, když už si nechceš dát skutečně
„Nic“.